ALL THE NEWS/ANNOUNCEMENTS

Ανακοίνωση της ΕΔΔ υπό το πρίσμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης

15 November 2007

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη παράπονα που κατά καιρούς εκφράζονται από πολιτικά πρόσωπα και άλλους παράγοντες για τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους, επισημαίνει ότι ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της δημοσιογραφικής κοινότητας εξυπηρετεί πρώτιστα το έργο και την αποστολή όλων. Υπό το φως της προεκλογικής εκστρατείας, επίτασης του δημόσιου πολιτικού διαλόγου και ενεργότερης συμβολής των ΜΜΕ στις πολιτικές διεργασίες, αναμένεται ότι τόσο οι πολιτικοί όσο και οι δημοσιογράφοι θα υπηρετήσουν υπεύθυνα την αμοιβαία αυτή σχέση σεβασμού που πρέπει να διέπει την αποστολή και το λειτούργημα τους.

Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, η ενίσχυση της πολυφωνίας, και η εδραίωση της συμμετοχικής δημοκρατίας είναι υπόθεση όλων. Υπενθυμίζεται ότι ο σεβασμός στην αλήθεια και το δικαίωμα του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση αποτελεί υποχρέωση των ΜΜΕ και των λειτουργών τους. Ταυτόχρονα η πολιτική πολυφωνία αντικατοπτρίζεται και ενισχύεται στον χώρο των ΜΜΕ. Το δικαίωμα στη διαφορετική δημοσιογραφική κάλυψη (όπως και στη διαφορετική πολιτική άποψη) εκπορεύεται από το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης που πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού για όλους. Τα ΜΜΕ, ως δίαυλοι επικοινωνίας, είναι πομποί, δέκτες και ενισχυτές απόψεων που συνθέτουν την πολυφωνία που προέρχεται από την πολιτική ζωή.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο πολιτικό ρεπορτάζ, το εύρος και η διακύμανση θέσεων, σχολιασμού και ερμηνειών γεγονότων, στοιχείων και δηλώσεων είναι ευρύτατο και μπορεί να είναι αντιπαραθετικού έως και συγκρουσιακού χαρακτήρα. Αυτή είναι αρετή της δημοκρατίας και ιερό προνόμιο της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και ανάλυσης. Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ είναι βασικοί δρώντες και μέσα αυτής της ελεύθερης έκφρασης για δημόσια θέματα, δημόσια πρόσωπα και δημόσιες δραστηριότητες. Οι πολιτικοί και οι δραστηριότητες τους υπόκεινται στον έλεγχο, τον έπαινο, την κριτική και υποστήριξη μέσα από εκφράσεις συμπάθειας και αντιπάθειας για τα λόγια και τα έργα τους. Ενώ η προσωπική υπόληψη και ιδιωτική ζωή κάθε δημόσιου προσώπου είναι σεβαστή, ο δημόσιος βίος και η πολιτεία του εμπίπτουν στη σφαίρα του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Καταλήγοντας, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας τονίζει ότι τα ΜΜΕ δεν είναι αγγελιαφόροι μόνο καλών ειδήσεων και επαίνων, πάντοτε όμως η επαγγελματική υπόληψη και αποστολή των λειτουργών τους πρέπει να είναι σεβαστή. Ιδιαίτερα οι πολιτικοί συντάκτες, σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας, θα υπηρετήσουν καλύτερα τους πολιτικούς θεσμούς και διαδικασίες τηρώντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και όχι λειτουργώντας υπό την σκιά αιωρούμενης πολιτικής φοβίας ή εκδίκησης.

RECENT NEWS