ALL THE NEWS/ANNOUNCEMENTS

Ανακοίνωση για ισότιμη προβολή των υποψηφίων-Προεδρικές εκλογές 2008

22 January 2008

Υποχρέωση των ΜΜΕ για ισότιμη παρουσίαση των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές 2008

Με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας και την οριστικοποίηση του προεκλογικού σκηνικού και με αφορμή παράπονα που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ή έχουν διατυπωθεί δημοσίως, η Επιτροπή θεωρεί σκόπιμο να αναφερθεί στο θέμα της παρουσίασης των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας από τα ΜΜΕ.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι με βάση τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και ειδικότερα την πρόνοια περί σεβασμού της αλήθειας και του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση, αποτελεί υποχρέωση των ΜΜΕ και των λειτουργών τους να προβάλουν και να παρουσιάσουν στο κοινό τις θέσεις και απόψεις όλων των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή επισημαίνει παράλληλα ότι η υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνει πρωτίστως το σεβασμό της ίσης και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις μεταχείρισης των υποψηφίων, τηρουμένου του δημοσιογραφικού δικαιώματος αξιολόγησης.

Τα ΜΜΕ και οι λειτουργοί τους έχουν δικαίωμα να αξιολογούν και εκτιμούν τη δημοσιογραφική αξία και σημασία γεγονότων και καταστάσεων, αλλά στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να παρέχουν, όπως προαναφέρθηκε, αντικειμενική, ολοκληρωμένη, έγκυρη και χωρίς διακρίσεις πληροφόρηση. Η μη δημοσίευση ή μετάδοση ανακριβών, παραπλανητικών ή διαστρεβλωτικών της αλήθειας πληροφοριών ή σχολίων αποτελεί επίσης υποχρέωση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, όταν υποψήφιοι ή εκπρόσωποί τους φιλοξενούνται σε ενημερωτικές εκπομπές, θα πρέπει να τους παρέχεται ίσος χρόνος παράθεσης των θέσεων και απόψεών τους. Ανάλογη θα πρέπει να είναι η μεταχείριση των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας όσον αφορά στην προβολή των θέσεων και απόψεών τους από τα έντυπα ΜΜΕ, χωρίς και πάλι να επηρεάζεται το δικαίωμα για δημοσιογραφική αξιολόγηση.

Τέλος, η Επιτροπή διευκρινίζει ότι , μέσα στα πιο πάνω πλαίσια, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν συγκεκριμένους υποψηφίους ή θέσεις, δεδομένου ότι καθιστούν σαφή τη διάκριση μεταξύ γεγονότος και σχολίου ή εικασίας.
22/1/2008

RECENT NEWS