Υποβολή Παραπόνου

  • Τι πρέπει να γνωρίζω;

    Πριν από την υποβολή παραπόνου, καλά είναι να διαβάσετε τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Είναι σύντομος και σαφώς διατυπωμένος.

    Αν νομίζετε ότι έχετε θιγεί από ένα δημοσίευμα (περιλαμβάνει και μεταδόσεις από ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό) και θέλετε να απαντήσετε ή να δώσετε τις απόψεις σας, καλόν είναι να το ζητήσετε απ' ευθείας από το έντυπο ή το ηλεκτρονικό μέσο. Αν σας αρνηθούν, μπορείτε να υποβάλετε παράπονο στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

    Το παράπονο θα πρέπει να υποβληθεί εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση ή τη μετάδοση ή από τη στιγμή που έχετε λάβει γνώση για τη δημοσίευση ή μετάδοση.

  • Πως υποβάλλω το παράπονό μου;

    Η υποβολή παραπόνων εναντίον οποιουδήποτε ΜΜΕ, έντυπου ή ηλεκτρονικού, στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι απλή και εύκολη.

    Μπορείτε να την κάμετε γραπτώς, αποστέλλοντάς την ταχυδρομικώς στη διεύθυνση που παρέχεται στην οικοσελίδα της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ή να την υποβάλετε ηλεκτρονικώς, χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό τύπο που θα βρείτε κάμνοντας κλικ στην Φόρμα Παραπόνων, ή να την αποστείλετε με φαξ στον αριθμό 22427747.

    Η υποβολή παραπόνου γίνεται δωρεάν και είναι ασφαλής.

    Δεν χρειάζεστε δικηγόρο, αλλά αν επιθυμείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες δικηγόρου της επιλογής σας.

    Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με την υποβολή παραπόνου, μπορείτε να γράψετε ή να τηλεφωνήσετε στα γραφεία της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, στον αριθμό 22427717

    Όταν υποβάλλετε ένα παράπονο, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένο, δηλαδή να αναφέρεται, αν είναι δυνατό, η πρόνοια του Κώδικα που κατά τη γνώμη σας παραβιάζεται από ένα δημοσίευμα ή μια μετάδοση από ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό.

    Αν το παράπονο στρέφεται εναντίον εντύπου, καλόν είναι να αποστείλετε αντίτυπο στη διεύθυνση της Επιτροπής. Αν πρόκειται για μετάδοση και έχετε μαγνητοφώνηση ή μαγνητοσκόπηση, είναι πολύ υποβοηθητικό να την αποστείλετε στην Επιτροπή, αναφέροντας ακριβή στοιχεία για το ΜΜΕ και την ημερομηνία δημοσίευσης ή ημερομηνία και ώρα μετάδοσης.

  • Τι γίνεται αφού υποβληθεί το παράπονό μου;

    Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δεν είναι δικαστικό σώμα (αν και κατά την εξέταση του παραπόνου φροντίζει να ακούει και τις δύο πλευρές και ενδεχομένως και μάρτυρες, αν προταθούν) και επομένως δεν επιδικάζει αποζημιώσεις. Απλώς αποφαίνεται αν ένα δημοσίευμα παραβιάζει τον κώδικα.

    Μπορεί να ζητήσει από το προσβάλλον μέρος να επανορθώσει, να δώσει την ευκαιρία στον παραπονούμενο να ακουσθεί ή να ζητήσει τη δημοσίευση της απόφασής της.
    Αν στόχος σας είναι να πάρετε αποζημιώσεις, θα πρέπει να καταχωρίσετε δικαστική αγωγή.
    Σε τέτοια περίπτωση η Επιτροπή δεν μπορεί να επιληφθεί του παραπόνου, όσο καιρό εκκρεμεί δικαστική διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου.

    Μετά την υποβολή του παραπόνου, η Επιτροπή ενδεχομένως να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

    Αν δεν χρειάζονται άλλες διευκρινίσεις ή πληροφορίες, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ικανοποίηση, αν αυτό είναι το αίτημα.