Tα Μέλη της Επιτροπής

Η Επιτροπή αποτελείται από 17 μέλη. Ο Πρόεδρος και άλλα τέσσερα μέλη προέρχονται από την Κοινωνία των Πολιτών, ενώ τρία μέλη υποδεικνύονται από την Ενωση Συντακτών Κύπρου, τρία από το σύνδεσμο Εκδοτών, ένα από το ΡΙΚ, δύο από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα από τα ιδιωτικά ραδιόφωνα και δύο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου.

Έλλη Κοτζαμάνη

Πρόεδρος

Elli Kodjamani

Πρόεδρος

-Με εμπειρία τριών δεκαετιών ως δημοσιογράφος σε έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, είναι η Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1, από τον Φεβρουάριο του 2010, οπότε ανέλαβε ως η πρώτη γυναίκα σε παρόμοια θέση στην Κύπρο.

-Με σπουδές στη Δημοσιογραφία, συνεργάζεται, επίσης, από το 2001, με το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Κολλεγίου KES, διδάσκοντας διάφορα μαθήματα. Διετέλεσε, εξάλλου, Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, καθώς και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

-Είναι εθελόντρια σε διάφορες οργανώσεις, και έχει ασχοληθεί, εντός και εκτός Κύπρου, με θέματα διάστασης του φύλου και ενδυνάμωσης των νεαρών γυναικών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και δεοντολογίας και πνευματικών δικαιωμάτων.

Ξένια Ξενοφώντος

Αντιπρόεδρος

Xenia Xenofontos

Αντιπρόεδρος

Η Ξένια Ξενοφώντος εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια στο χώρο των ΜΜΕ. Εργάστηκε ως παραγωγός σε τηλεοπτικά προγράμματα, ως συντάκτρια και αρχισυντάκτρια σε τοπικά περιοδικά ενώ από το 2013 έως το 2016 είχε τη διεύθυνση του ειδησεογραφικού portal Sigmalive. Μέχρι το 2018 διετέλεσε διευθύντρια της Digital Tree Media και στη συνέχεια, μέχρι σήμερα, κατέχει τη θέση της Corporate Affairs & Sustainability Director του Ομίλου Digital Tree. Από το 2015 - 2021 διατέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου όπου τώρα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και μέλος του ΔΣ του ΜΚΟ Aipfe Cyprus - Women of Europe.

Τώνια Σταυρινού

Μέλος

Tonia Stavrinou

Μέλος

Η ΤΩΝΙΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ εργάζεται ως δημοσιογράφος στο εκδοτικό συγκρότημα «Ο Φιλελεύθερος» από το 1998. Τα τελευταία χρόνια γράφει για τα περιοδικά Omikron και Down Town και αρθρογραφεί για τη Σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας.

Εκπροσωπεί την Κύπρο στο Δίκτυο Δημοσιογράφων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Institute For Gender Equality - eige.europa.eu) από το 2012.

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου

Οικογενειακού Προγραμματισμού από το 2013 μέχρι και το 2019.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών από το 2019 και

εκπροσωπεί την οργάνωση στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας από το 2020.

Χάρης Νικολαΐδης

Οικονομικός Υπεύθυνος

Harris Nicolaides

Οικονομικός Υπεύθυνος

- Εργάζεται ως Οικονομικός Διευθυντής στον ενημερωτικό όμιλο της εφημερίδας Πολίτης.

- Κατέχει πτυχίο Οικονομικών του UCL (University College London) και Μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά του Imperial College London.

-Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Εκδοτών.

Βαρβάρα Αργυρού

Μέλος

Varvara Argyrou

Μέλος

-Κατέχει πτυχίο Νομικών Επιστημών, Σχολή Νομικών, Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

- Έχει αποκτήσει άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος το 2002 και εργάστηκε ως δικηγόρος σε ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία.

- Νομικός Σύμβουλος εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Φιλελεύθερος Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ, Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία Ελληνική Ηχω Λιμιτεδ, Diastasis F.M. Limited, Ma&CA Entertainment Limited, Proteas Press Limited κ.α . Προηγουμένως

-Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου.

- Συμμετέχει σε Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Κατερίνα Νικολάου

Μέλος

Katerina Nikolaou

Μέλος

… συμμετέχει στην Επιτροπή ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών ως εθελόντρια σε ΜΚΟ όπως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) και το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών. Πολύπλευρη έκθεση σε θέματα επικοινωνίας δημοσίων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Βαθιά γνώση, κατανόηση των αναγκών των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ ως αποτέλεσμα της προσωπικής εμπλοκής ως δημοσιογράφου (πολιτικό, διεθνή, πολιτιστικό, αρθρογραφία, αρχισυνταξία). Εμπειρία σε θέματα κατάρτισης επικοινωνιακής στρατηγικής, στην εκπόνηση, εφαρμογή και παρακολούθηση έργων επικοινωνιακής εκστρατείας και σε επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων.

Φρόσω Βιολάρη

Μέλος

Φρόσω Βιολάρη

Μέλος

-Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Κατέχει τα τελευταία 2 χρόνια τη θέση της Αρχισυντάκτριας του SigmaLive, όπου εργάζεται τα τελευταία 7 χρόνια. Προηγουμένως είχε διατελέσει Αρχισυντάκτρια στο 24news.com στον όμιλο Spp Media.

- Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας από το ΤΕΠΑΚ.

Μιχάλης Παπαευαγόρου

Μέλος

Michalis Papaevagorou

Μέλος

 • Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
 • Από το 1986 μέχρι το 1991 εργάστηκε ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στη Λεμεσό.
 • Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου και αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.
 • Το 1991 δημιούργησε το Κανάλι 9.86, τώρα Κανάλι 6, το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα.
 • Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος, εκπροσωπώντας τους ιδιωτικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σωτήρης Παρούτης

Μέλος

Σωτήρης Παρούτης

Μέλος

 • Εργάζεται ως δημοσιογράφος-παρουσιαστής (εκπομπή «ΑΙΧΜΕΣ») στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA.
 • Προηγουμένως είχε εργαστεί σε ραδιόφωνα και εφημερίδες.
 • Συνεργάστηκε για 18 χρόνια (1990-2008) με το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ (εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο).
 • Εργάστηκε για 20 χρόνια στην Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» (1999-2019), όπου διετέλεσε επί σειρά ετών ένας εκ των δύο αρχισυντακτών της (2003-2019).
 • Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος. Υποδείχθηκε από την Ένωση Συντακτών.

Δημήτρης Παρπέρης

Μέλος

Dimitris Parperis

Μέλος

- Εργάζεται ως ψυχολόγος στον Σταθμό Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΙΘΑΚΗ» και στο Κέντρο «Ορπία». Επιπρόσθετα, συνεργάζεται με το «ΚΕΝΘΕΑ» ως Ειδικός Πρόληψης και με τον Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού ως Εκπαιδευτής.

- Κατέχει πτυχίο στη Ψυχολογία και μεταπτυχιακό στην Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει εκπαιδευτεί στη Διαδικτυακή Συμβουλευτική και έχει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα που αφορούν την εξάρτηση καθώς και θέματα που αφορούν τις υγιείς σχέσεις, τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική υγεία.

- Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος, εκπροσωπώντας την Κοινωνία των Πολιτών. Είναι χρόνια ενεργός Εθελοντής στον Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού ενώ έχει προσφέρει εθελοντικά και σε αριθμό άλλων οργανώσεων και Εθνικών Επιτροπών.

Δημήτρης Τριμιθιώτης

Μέλος

Dimitris Trimithiotis

Μέλος

- Ο Δημήτρης Τριμιθιώτης είναι Λέκτορας Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

- Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille της Γαλλίας (2013). Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάλυση του δημοσιογραφικού λόγου και των σχέσεων που προκύπτουν ανάμεσα στον δημοσιογραφικό λόγο και το περιβάλλον παραγωγής του.

-Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος, εκπροσωπώντας την Κοινωνία των Πολιτών.

Μιχάλης Ιακωβίδης

Μέλος

Michalis Iakovides

Μέλος

Εργάζεται ως Διευθυντής Επιχειρήσεων στην Neo Cymed Publishing.Ltd. Προηγουμένως κατείχε τη θέση του Διευθύνων Συμβούλου στο Πρακτορείου Διανομής Τύπου Hellenic Distribution Agency Ltd.

Κατέχει πτυχίο BA Economics του Πανεπιστημίου West London University.

Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου.

Μιράντα Χρίστου

Μέλος

Miranda Christou

Μέλος

- Η Μιράντα Χρίστου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι επίσης UNESCO Co-Chair on Gender Equality and Women’s Empowerment.

- Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Harvard University στις ΗΠΑ (2002). Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα σχετικά με τον εθνικισμό το φύλο και την ακροδεξιά.

-Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος, εκπροσωπώντας την Κοινωνία των Πολιτών.

Χρίστος Χριστοφίδης

Μέλος

Christos Christofides

Μέλος

- Μέχρι το 2017 εργαζόταν στο Τμήμα Διόρθωσης/Επιμέλειας της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Τώρα είναι συνταξιούχος.

- Συμμετέχει στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας από το 2007 ως μέλος, εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, της οποίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν γενικός γραμματέας. Είναι μέλος του Συμβουλίου Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και μέλος του Experts Council του διεθνούς δημοσιογραφικού διαγωνισμού Fetisov Journalism Awards. Εκπροσώπησε την ΕΔΔ σε σε συνέδρια της AIPCE το 2012, το 2016 και το 2017.

Νικόλας Ζαννέτος

Μέλος

Νικόλας Ζαννέττος

Μέλος

 • Εργάζεται ως Διευθυντής Ψηφιακών Καναλιών στον Όμιλο Alpha Κύπρου ενώ προηγουμένως υπηρέτησε ως δημοσιογράφος σε έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης ως πολιτικός συντάκτης και Aρχισυντάκτης. Άρχισε την καριέρα του στο συγκρότημα ΔΙΑΣ το 2011 και μετακόμισε στον Alpha το 2016.
 • Απέκτησε πτυχίο στη Διεθνή Δημοσιογραφία στο University of Central Lancashire το 2010 και μεταπτυχιακό στη Διαδικτυακή Δημοσιογραφία από το University of Sheffield το 2011.
 • Είναι Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου, απόφοιτος του προγράμματος International Visitor Leadership Program (IVLP) για δημοσιογράφους του Αμερικανικού State Department και έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων δημοσιογραφίας, Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
 • Από τη θέση του ως δημοσιογράφος συμμετείχε σε δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό, καλύπτοντας ανάμεσα σε άλλα τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού στην Ελβετία.