29 August 2024
Αποκαλύψεις σε μέσα ενημέρωσης για ανήλικους/ες
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας καταδικάζει έντονα την αποκάλυψη, σε
μέσα ενημέρωσης, λεπτομερειών που αφορούν σε υπό διερεύνηση σεξουαλικά
εγκλήματα …
Το θέμα της κάλυψης των αυτοκτονιών από τα ΜΜΕ ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης κατά την 9η σύνοδο της Συμμαχίας Ανεξαρτήτων Συμβουλίων Τύπου της Ευρώπης (AIPCE) που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Εδιμβούργο (19-22/9/2007) με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 25 χώρες.
Το γενικό συμπέρασμα, με βάση και αποφάσεις των εθνικών Επιτροπών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ήταν ότι τα ΜΜΕ έχουν δικαίωμα κάλυψης ειδήσεων αυτής της φύσης, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι πρέπει να αποφεύγονται κυρίως λεπτομέρειες και αναφορές που είναι δυνατό να επιτείνουν τον ανθρώπινο πόνο ή να αποκαλύψουν την ταυτότητα ανηλίκων και προσωπικά δεδομένα τρίτων, καθώς και λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο της αυτοχειρίας, προκειμένου να αποφεύγεται η μίμηση.
Εξ άλλου, η σύνοδος επαναβεβαίωσε την πάγια θέση ότι οι παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από το σύστημα της αυτορρύθμισης μακριά από νομοθετικές ρυθμίσεις και ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας.
Τονίστηκε επίσης η σημασία της προστασίας της Ελευθερίας του Τύπου, των πηγών πληροφόρησης και η ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές πληροφόρησης, καθώς και η ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εξ άλλου, έγινε αναφορά στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πλείστες εθνικές επιτροπές Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Το θέμα αφέθηκε να συζητηθεί και λυθεί ξεχωριστά από κάθε Επιτροπή σε εθνικό επίπεδο.
Την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εκπροσώπησε στο συνέδριο ο αντιπρόεδρός της κ. Πέτρος Ζαχαριάδης, προς τον οποίο πολλοί σύνεδροι επανέλαβαν τις ευχαριστίες τους για την άρτια διοργάνωση της συνόδου του 2004 στη Λευκωσία και τα συγχαρητήριά τους για τη φιλοξενία της οποίας είχαν τύχει.
Ο κ. Ζαχαριάδης κατέθεσε στη σύνοδο την απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της γυναίκας αστυνομικού, της οποίας η προσωπική ζωή είχε γίνει αντικείμενο ρεπορτάζ από τηλεοπτικό σταθμό.
Το θέμα συζητήθηκε δια μακρών και οι σύνεδροι εξέφρασαν αποτροπιασμό για το ρεπορτάζ και συγχάρηκαν την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα.
Στη σύνοδο, πέραν των αντιπροσωπειών των χωρών της Ευρώπης, παρέστησαν ως παρατηρητές, ύστερα από πρόσκληση των οργανωτών, με δικαίωμα παρέμβασης στα θέματα που συζητήθηκαν, αντιπροσωπείες από το Περού, τη Μποτσουάνα, τη Σρι Λάνκα, τη Θαϋλάνδη, τη Ζαμβία και το Κοσσυφοπέδιο.
Στο συνέδριο ανακοινώθηκε ο θάνατος του καθηγητή Jean-Claude που επεσυνέβη στο Παρίσι κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Ο καθηγητής Bertrand υπήρξε πρωτοπόρος στη σύσταση της AIPCE και στη διοργάνωση των ετήσιων συνεδρίων της, στα οποία μετείχε ανελλιπώς. Εθεωρείτο αυθεντία στο θέμα της αυτορρύθμισης της συμπεριφοράς των ΜΜΕ και άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο στον τομέα αυτό.
Το 10ο συνέδριο της AIPCE αποφασίστηκε κατ’ αρχήν να γίνει το 2008 στο Βερολίνο.