14 Νοέμβριος 2024
Ανακοίνωση της ΕΔΔ για το θέμα αναστολής Βραβεύσεων ΕΑΚ
H Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εκφράζει βαθιά ανησυχία για το θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με τον θεσμό των …
Παραπλανητικές πληροφορίες για διερευνώμενο περισταστικό γρίπης Α (27/7/2009)
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε παραπόνου (18/22/6/2009) από την Πρώτη Ιατρική Λειτουργό κ. Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου ότι τα ΜΜΕ ενημέρωσης συμπεριφέρθηκαν αντιδεοντολογικά κατά το χειρισμό περίπτωσης υπό διερεύνηση περιστατικού για τη Γρίπη Α.
Η κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι τα τηλεοπτικά ΜΜΕ μετέδωσαν στις 21 Ιουνίου, 2009 και την επομένη εφημερίδες δημοσίευσαν «ανακριβείς και ανεξέλεγκτες πληροφορίες ότι υπήρχε νέο κρούσμα Γρίπης Α» και ότι αεροσυνοδός που προσήλθε για εξέταση βρισκόταν στην ίδια πτήση με τρεις Βρετανούς, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Περαιτέρω παραπονέθηκε ότι τα ΜΜΕ παρουσίασαν την άφιξη ατόμου στον ειδικό χώρο του Νοσοκομείου Λεμεσού για εξέταση πιθανού κρούσματος από τον ιό, «μη σεβόμενα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή».
Εξ άλλου, αναφέρθηκε σε περίπτωση υπό διερεύνηση περιστατικού, κατά την οποία το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάστηκε να καλύψει με σεντόνι το άτομο που προσήλθε στο νοσοκομείο για προστασία των προσωπικών χαρακτηριστικών του.
Τέλος ανέφερε ότι η ίδια συμπεριφορά επιδείχθηκε σε περίπτωση περιστατικού φυματίωσης, στην οποία αποκαλύφθηκε το όνομα του σχολείου του ασθενούς, με αποτέλεσμα να στιγματισθούν καθηγητές και μαθητές.
Δεδομένου ότι το παράπονο αφορούσε σε όλα τα ΜΜΕ, η Επιτροπή έκρινε ότι η περίπτωση δεν θα έπρεπε να εξετασθεί ξεχωριστά για κάθε ένα από αυτά, αλλά ως σύνολο, και αντί απόφασης να προβεί σε διαπιστώσεις για το χειρισμό του θέματος, προς γενική ενημέρωση, τόσο των ίδιων των ΜΜΕ όσο και του κοινού.
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε διεξοδικά τις ειδήσεις ηλεκτρονικών και εντύπων ΜΜΕ σχετικά με το περιστατικό του αεροσυνοδού και διαπίστωσε ότι δημοσιεύθηκαν ή μεταδόθηκαν πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα ή ήταν αντιφατικές μεταξύ τους.
Μερικά ΜΜΕ περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι η περίπτωση του αεροσυνοδού βρισκόταν υπό διερεύνηση. Αλλα ΜΜΕ ανέφεραν μεν ότι το περιστατικό βρισκόταν υπό διερεύνηση αλλά ότι ο αεροσυνοδός νοσηλευόταν στην ειδική μονάδα του νοσοκομείου, υποβάλλοντας ότι η εξέτασή για τον ιό ήταν θετική.
Περαιτέρω, ορισμένα από τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο αεροσυνοδός βρισκόταν στην ιδία πτήση με τρεις νεαρούς Βρετανούς, που νόσησαν μετά την άφιξή τους στην Κύπρο, υποβάλλοντας έντονα ότι είχε μολυνθεί από αυτούς.
Η πραγματικότητα για τον αεροσυνοδό είναι ότι δεν βρισκόταν στην ίδια πτήση με τους τρεις Βρετανούς που νόσησαν και ότι η ασθένειά του δεν είχε σχέση με τον ιό της γρίπης Η1Ν1.
Επομένως οι ειδήσεις γι’ αυτόν περιείχαν σοβαρές ανακρίβειες.
Η Επιτροπή σημείωσε ακόμη ότι τα ΜΜΕ γενικώς, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα ύποπτα περιστατικά στην Κύπρο, στο τέλος Μαίου, 2009 και προτού υπάρξει επιβεβαίωση κρουσμάτων, έγραψαν ότι η γρίπη ήρθε και στην Κύπρο. Αεξαρτήτως του γεγονότος ότι αργότερα παρουσιάστηκαν κρούσματα της γρίπης, τα πρώτα δημοσιεύματα ήταν ανακριβή, γιατί εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι οι εξετάσεις στα ύποπτα περιστατικά ήταν αρνητικές.
Η Επιτροπή δράττεται της ευκαιρίας να επισημάνει την υποχρέωση των ΜΜΕ να ελέγχουν διεξοδικά την ακρίβεια των ειδήσεών τους και να επιδεικνύουν σεβασμό, τόσο για την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την ακρίβεια των πληροφοριών και να αποφεύγουν εικασίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν στο Δημόσιο Συμφέρον (που περιλαμβάνει τόσο την ασφάλεια όσο και τη δημόσια υγεία) και είναι δυνατό να προκαλέσουν ανησυχία μεταξύ του κοινού.