24 Ιανουάριος 2025
ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ από την ΕΔΔ
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας προχωρεί σε αυστηρή σύσταση προς διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, όπως αποσύρουν άμεσα από τα αρχεία και …
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας συζήτησε, αυτεπάγγελτα, στην τελευταία συνεδρίασή της, για την υποχρέωση των Μέσων Ενημέρωσης να πληροφορούν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο το κοινό πότε μια καταχώρηση σε έντυπο ή ανάρτηση σε διαδικτυακό Μέσο είναι επί πληρωμή. Εξ αφορμής καταχωρήσεων και αναρτήσεων που, εδώ και αρκετές εβδομάδες, δημοσιεύονται και αναρτώνται σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα, με ίδιο ενημερωτικό περιεχόμενο, αλλά τα οποία εμφανίζονται αλλού ως ειδήσεις, αλλού ως αρθρογραφία και αλλού με πλαίσιο, υποδηλώνοντας πως αποτελούν προϊόν ανάρτησης ή δημοσίευσης επί πληρωμή, τέθηκε προς συζήτηση ενώπιον της ΕΔΔ το θέμα της υποχρέωσης Μέσων και Δημοσιογράφων για διάκριση μεταξύ διαφημίσεων και δημοσιογραφικού περιεχομένου με τρόπο ώστε αυτό να είναι ξεκάθαρο στο κοινό.
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας τονίζει πως το ζήτημα της διαφάνειας στις επί πληρωμή αναρτήσεις και καταχωρήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποστολή των Μέσων Ενημέρωσης και των Δημοσιογράφων.
Προς τούτο υπενθυμίζει την υποχρέωση των Μέσων να εφαρμόζουν τις Διατάξεις του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «ο σεβασμός της αλήθειας και του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση αποτελεί υποχρέωση όλων των Μέσων και των λειτουργών τους», καθώς και ότι «τα Μέσα Ενημέρωσης και οι Δημοσιογράφοι προστατεύουν την ανεξαρτησία τους».
Από τις Διατάξεις του Κώδικα συνάγεται, πρόσθετα, πως τα Μέσα Ενημέρωσης δεν παραπλανούν και είναι έντιμα απέναντι στο κοινό, σε σχέση με το περιεχόμενο που προβάλλουν.
Η Επιτροπή παραπέμπει, παράλληλα, στον Κώδικα του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης και στο Άρθρο 9 «Αναγνώριση Διαφημίσεων» όπου αναφέρεται πως:
«α) Οι διαφημίσεις πρέπει να διακρίνονται ως διαφημίσεις, οποιαδήποτε μορφή και αν έχουν και οποιοδήποτε μέσο και αν χρησιμοποιούν. Σε περίπτωση που εμφανίζονται σε Μέσο που περιέχει ειδήσεις ή άλλη αρθρογραφία, πρέπει να παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα ως διαφημίσεις και η ταυτότητα του διαφημιζόμενου πρέπει να είναι εμφανής.
β) Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να παραπλανούν ως προς τον πραγματικό τους στόχο. Δεν πρέπει να παρουσιάζονται π.χ. σαν έρευνα αγοράς ή έρευνα καταναλωτών όταν ο στόχος τους είναι εμπορικός, π.χ. η πώληση ενός προϊόντος.»
Ως εκ τούτων, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας συστήνει στα Μέσα Ενημέρωσης να μην παραλείπουν ποτέ την χρήση λέξεων ή φράσεων όπως «χορηγία» ή «πληρωμένη καταχώρηση» ή «επί πληρωμή ανάρτηση» όταν πρόκειται για περιεχόμενο το οποίο καταχωρείται ή αναρτάται επί πληρωμή, και επαναλαμβάνει πως πρέπει να είναι ευδιάκριτο πότε ένα δημοσίευμα ή μία ανάρτηση αποτελεί χορηγία ή πληρωμένη διαφήμιση.